Am primit această întrebare de multe ori și am răspuns și în întâlnirile de grup de casă și în predici, însă uneori avem nevoie de ceva scris.
Pe scurt este postul este o declarație practică din partea noastră către Dumnezeu că vrem să căutăm fața Lui și pentru ca Dumnezeu să ne asculte o rugăciune.
Daniel a postit ca să caute fața lui Dumnezeu. Estera a postit ca Dumnezeu să scape poporul de o groaznică sentință și să poată intra înaintea împăratului și să poată pleda pentru salvarea poporului evreu. Isus spune să postim înaintea Tatălui (Matei 6:16) și că El v-a răsplăti.
Pe scurt postul are două motivații principale: (1) mă pun deoparte pentru a căuta pe Dumnezeu și pentru a mă apropia de El și (2) pentru ca o anumită cauză să se rezolve pozitiv.
Scriptură, mărturia oamenilor lui Dumnezeu și experiența personală ne spun că atunci când postim Dumnezeu face minuni: minuni în noi, minuni cu noi, minuni pentru noi.
Cum postim?
Sunt mai multe tipuri de post în Scriptură, însă postul la care se referă cele mai multe pasaje biblice este postul de o zi… Practica postului biblic era în felul următor: de la apusul soarelui de azi și până la apusul soarelui de mâine seară este ziua de post în care nu mănânc şi nu beau nimic. La evrei ziua nu începea dimineața, cum suntem noi cei de azi să gândim, ci seara. Așa începea Sabatul. Se vede foarte bine asta în scena condamnării lui Isus când evreii se grăbeau să termine crucificare că începea ziua Sabatului.
Însă practica creștină contemporană este un pic diferită: de dimineață până seara sau până la o anumită oră din zi, nu mănânc și nu beau nimic.
Ca principiu, postul este locul unde noi stabilim modul lui de practicare. Cei care nu prea sunt obișnuiți cu practica postului pot începe cu mai puțin de o zi – o jumătate de zi de exemplu.
În Scriptură sunt câteva persoane care au ținut post 40 de zile: Moise, Ilie și Isus.
Alte persoane au postit 3 zile: Estera și Pavel. Condițiile și motivațiile sunt diferite…
Daniel a postit 21 de zile „un post de verdețuri” – ceea ce nu îl face un post mai puțin valoros.
Isaia 58 vorbește despre atitudinea cu care trebuie să însoțim postul nostru, și anume o atitudine de iertare, de generozitate, de bunătate…
3. „La ce ne foloseşte să postim” – zic ei – „dacă Tu nu vezi? La ce să ne chinuim sufletul, dacă Tu nu ții seama de lucrul acesta?” – Pentru că, zice Domnul, în ziua postului vostru, vă lăsați în voia pornirilor voastre şi asupriți pe simbriaşii voştri.
4. Iată, postiți ca să vă ciorovăiți şi să vă certați, ca să bateți răutăcios cu pumnul; nu postiți cum cere ziua aceea, ca să vi se audă strigătul sus.
5. Oare acesta este postul plăcut Mie: să-şi chinuiască omul sufletul o zi? Să-şi plece capul ca un pipirig şi să se culce pe sac şi cenuşă? Aceasta numeşti tu post şi zi plăcută Domnului?
6. Iată postul plăcut Mie: dezleagă lanțurile răutății, deznoadă legăturile robiei, dă drumul celor asupriți şi rupe orice fel de jug;
7. împarte-ți pâinea cu cel flămând şi adu în casa ta pe nenorociții fără adăpost; dacă vezi pe un om gol, acoperă-l, şi nu întoarce spatele semenului tău.
Isaia 58:3-7
Scriptura ne îndeamnă la post pentru că lucruri spirituale nu progresează decât prin post și rugăciune. Pavel spune: eram „în posturi adesea” (2 Corinteni 11:27).
Apoi, lupta spirituală trebuie să fie însoțită de post și rugăciune: „Acest soi de draci”, le-a zis El, „nu poate ieşi decât prin rugăciune şi post.” (Marcu 9:29)
Când postiți, să nu vă luați o înfățișare posomorâtă, ca fățarnicii,care își sluțesc fetele, ca să se arate oamenilor că postesc. Adevărat vă spuncă şi-au luat răsplata. Ci tu, când postești, unge-ți capul şi spală-ți fata,ca să te arăți că postești nu oamenilor, ci Tatălui tău, care este în ascuns;şi Tatăl tău, care vede în ascuns, îți va răsplăti.
(Matei 6:16-18)
Versetele acestea vorbesc de asemenea despre o atitudine… Postul nu e chinul trupului, ci punere deoparte pentru Dumnezeu. Nu ar trebui să se vadă pe chipul nostru tristețe (deși poate fi tristețe dacă avem înaintea lui Dumnezeu o cauză dureroasă) însă Isus vorbește despre o tristețe pornită din ipocrizie. Atitudinea potrivită este cea de normalitate și mulțumire care însoțește fiecare zi a unui credincios care se încrede în Dumnezeu.
În același timp, postul înseamnă că anumite lucruri nu mai sunt în preocuparea noastră, iar altele devin. Postul ar putea însemna și post de televizor, de Facebook, de vorbire (de bârfă), de gânduri negative…, dar deja poate se complică lucrurile. Până ajungem la versiuni „moderne” ale postului, noi trebuie să ne asigurăm că postim biblic.
Postul trebuie unit cu rugăciunea. Așa că trebuie ca în ziua de post să avem un timp de rugăciune mai intens.
Postul trebuie unit și cu cititul Scripturii, dar nu un citit scolastic, ci unul mistic, devoțional. În ziua de post îl căutăm pe Dumnezeu și ne rugăm ca „glasul nostru să se audă sus”.
Pentru cei căsătoriți, postul înseamnă și o suspendare și a vieții sexuale.
Să nu vă lipsiți unul pe altul de datoria de soți, decât doar prin bună învoială, pentru un timp, ca să vă îndeletniciți cu postul şi cu rugăciunea; apoi să vă împreunați iarăşi, ca să nu vă ispitească Satana, din pricina nestăpânirii voastre. (1 Corinteni 7:5)
Postul necesită o abordare mai amplă, însă am scris lucrurile acestea pe scurt ca să răspund unei întrebări simple și sincere a celor care doresc să postească, dar nu știu cum.
Pastor Dr. Valentin Dedu
Pace vr sa va întreb postul de 40 de zile manaci seara și mai poți sa bei apa seara după câteva ore apoi sa nu mai bei pana a doua zi seara când manaci ce spuneți?cum trebuie ținut corect va rog dacă aveți timp să-mi raspundeti
Bună ziua.
Vă mulțumesc de comentariu.
Încerc să vă răspund aici pe scurt.
Problema nu se pune în post corect și incorect din punct de vedere al modului în care postești.
Câte zile postiți, este decizia dvs. Modul în care postiți, cu apă sau fără apă, de asemenea este decizia dvs.
Dacă doriți să postiți 40 de zile, prima întrebare pe care aș une-o este de ce vreți să faceți asta? Doar ca să vedeți dacă puteți? Credeți că Dumnezeu vă călăuzește spre asta?
Un post de 40 de zile implică multe lucruri pe care să le luați în calcul.
Dacă sunteți căsătorită, atunci va trebui să fiți în acord cu soțul dvs., apoi dacă aveți familie, va trebui să țineți cont de ei. Poate va trebui să le gătiți.
Puteți considera fiecare zi de post ca fiind una separată. Dumnezeu știu să răsplătească și să asculte rugăciunile noastre.
Personal cred că un post de 40 de zile se ține numai cu apă, dacă vreți să fie la fel ca în Scriptură.
Dar asta presupune o viață de post înainte de postul de 40 de zile.
Dumnezeu să vă binecuvânteze gândul de a posti 40 de zile.
Buna ziua va rog frumos sami raspundeti si mie am fost pocaita botezata si acuma sunt cazuta ,si vreau sa postesc cateva zile pentru ça am niste probleme familiare si stiu ça doar dumnezeu ma poate ajuta ,dar ma simt foarte slaba an fata lui dumnezeu, slaba an credinta si de multe ori nam putere sa ma rog simt ça am inima foarte anchisa ce ar trebui sa fac va rog sa ma ajutati
Postiți și vă rugați. Nu există altă soluție decât Domnul Isus Hristos. Unde să vă duceți decât la El?
Frate drag, ce zici
Dacă țin post și duminica.
Este plăcut Domnului sa postim duminica ?
Buna Alin.
Nu văd nicio problemă să postești duminica. Însă trebuie să ții cont de câteva aspecte. Nu trebuie să atragi atenția asupra ta că postești. Dacă mergi la biserică sau in familie, s-ar putea ca postul tău să încurce un pic spiritul de sărbătoare și odihnă care însoțește ziua de duminică.
Cred că poți posti duminica ca excepție, nu ca regulă. Dacă ai o perioadă de post și rugăciune mai lungă, atunci postul va continua și duminica.
Sper să te ajute cea am scris.
Multe binecuvântări cerești.
Buna ziua. A-și dori sa i-au legatura cu dumneavoastra pentru mai multe sfaturi daca se poate
Buna ziua.
Puneți aici intrebarile sau scrieti la sion24(at)gmail(punct)com.
Sau dacă vă este mai simplu pe formularul de contact de aici de pe site.
Pastore am și eu o întrebare
Eu îmi încep postu dela 00 noaptea și îl aduc căt pot am anemie și nu pot ține ca sora mea până la 6 seara eu ies mai mereu pe la 15 14
Deci întrebarea mea începe abea acum
Dacă mă trezesc la o ora devreme 7 e păcat dacă ma mai pun iarăși să dorm ?
Eu întru în post la 00 ma trezesc la 10 și aduc până la 3
Nu e nicio problemă. În cazul postului, tu esti cel care stabilesti conditiile cum tii.
Postul lui Daniel includea doar verdețuri, și apa?
Sau legume ,fructe, verdețuri, semințe, apă?
Practica celor care folosesc postul lui Daniel este că includ alimente vegetariene, fără niciun produs le origine animală.
Dumneavoastră faceți cum considerați de cuviință.
Postul este o disciplină și o punere deoparte pentru Dumnezeu.
Însă aveți libertatea să decideți care este măsura acestei puneri deoparte – în funcție de puterea pe care o aveți. Data viitoare mai mult.
Totuși, eu vă recomand, postul clasic, fără mâncare și doar cu apă.
Aș vrea să știu dacă a fost bine cum am ținut post ieu am ținut post cu o seară înainte de la ora 18 până la ziua urmatoare
Ați făcut foarte bine.
Eu îmi doresc sa postesc dar am 3 copiii mai mici iar unul dintre ei este foarte energic și deseori ma agita și ma supara și nu știu dacă este plăcut înaintea lui Dumnezeu
Postiți oricum. Postul este un mod bun și potrivit prin care învingem pornirile firii, inclusiv agitația și mânia. Postul nu trebuie să fie perfect. Mai întâi el trebuie să fie, ca astfel să îi dai voia lui Dumnezeu să te modeleze.
Multe binecuvântări cerești.
Pacea domnului aseara La 0 Noaptea am intrat in Post si am Pus Alarma sa Suna La 7 dimineata si nu a sunat mal trezit La 9:30 e pacat ?
Nu e păcat. Postiți cum vă este bine.
Am ținut post și m-am certat puțin cu tatăl meu care iel ieste ortodox ce pot face
Buna ziua.
Să iertați și să vă cereți iertare dacă este cazul.
Să să continuați să țineți post, inclusiv pentru relația cu tatăl dvs.
Multe binecuvântări.