„Pâine și circ”, „Sânge și fier”

Influența Imperiului Roman asupra lumii se întinde până în zilele noastre, iar câteva dintre expresiile care au ramas memorabile și au străbătut timpul descriu foarte plastic, dar în același timp foarte precis, comprimat într-o singură propoziție, prin ce se caracteriza imperiul. Una din aceste expresii este: „Toate drumurile duc la Roma” exprimă foarte bine conexiunile pe care le-au construit romanii în cadrul imperiului sub formă de drumuri pietruite care legau efectiv toate zonele imperiului facilitând transportul rapid in interiorul acestuia. Expresia vrea să evidențieze faptul că indiferent pe ce drum ai luat-o, ai fi putut ajunge în inima imperiului roman, adică la Roma.

Alte expresii care au caracterizat imperiul și au rămas pâna in ziua de azi sunt „Pâine și circ” respectiv „sânge și fier”. Prima exprimă foarte bine necesitățile oamenilor reduse la minim sub formă de hrană pentru traiul zilnic respectiv distracția (relaxarea) sub formă de „circ”, iar cea de-a doua transpune foarte dur sursa puterii imperiului, și anume puterea care vine prin sabie, reprezentată prin fier și consecința firească a folosirii acestuia – vărsarea de sânge.

În acest context, în Israel, o țară mică în acest mare imperiu, cucerită și alipită imperiului prin „sânge și fier” Isus Hristos vine să schimbe semnificațiile acestor ultime două expresii și să le transforme prin jertfa sa. „Pâinea” pe care o dă Isus prin însăși jertfa Sa este menită în primul rând să potolească foamea spirituală a lumii, o pâine care nu este menită să țină de foame trupului, ci asigură o hrană spirituală care potolește foamea după Dumnezeu a omului, foame care nu este atât de evidentă precum foamea trupului. În acelasi timp această Pâine sub forma trupului Său se frânge (rupe) efectiv de bună voie la cruce pentru păcatele noastre, ca noi toți să avem parte de El și, în același timp, să fim cu toții parte dintr-o Unitate care îl are pe Isus Hristos drept conducător.

În opoziție cu sângele vărsat impotriva voinței lor, a celor cuceriți de către armatele Imperiului Roman, Isus transformă, de asemenea, expresia „sânge și fier” prin faptul că este voința Lui să își dea sângele și prin aceasta viața însăși. Ambele sintagme El le-a împlinit la propriu prin jertfa Sa pe cruce, sângele Lui fiind vărsat prin străpungerea cu fierul (cuiele), pentru a putea ierta păcatele omenirii, iar trupul fiindu-i frânt pentru ca toți să putem avea parte de El.

„Pâine și circ”, „sânge și fier” s-au transformat în „pâine și vin”.

Luați și mâncați (pâine); acesta este trupul Meu. (Matei 26:26)

Beți toți din el (din vin), căci acesta este sângele Meu. (Matei 26:27)

Eugen Dumitru

Eugen este din Timișoara și alături de soția lui este implicat de mulți ani în slujirea creștină. În Biserica Sion este parte a echipei de conducere și slujește ca lider de grup de casă, dar și în lucrarea cu bărbații. Eugen este antreprenor și este căsătorit cu Luminița și au doi copii, Rafael și Patricia.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top